Algemeen
De SportMed looptest is een submaximale test – u hoeft dus niet tot het uiterste te gaan.
Testbeschrijving
U ondergaat een looptest waarbij een stapsgewijze verhoging van de belasting plaatsvindt. Elke 200 m wordt de loopsnelheid met 0,5 km/h verhoogd. De hartslag wordt elke 5 sec. geregistreerd. Nadeel van deze testoptie is dat zwaardere personen met een zwak uithoudingsvermogen deze test moeilijk kunnen ondergaan.
Met behulp van een software pakket worden de hartslagwaarden die tijdens de test verzameld werden uitgezet in een grafiek (SportMed grafiek) waarbij de verticale as de hartslag weergeeft en de horizontale as de belasting tijdens de test. Een regressierechte wordt berekend en het deflectiepunt wordt bepaald. De mathematische analyse die de software maakt wordt door de trainer bevestigd of bijgewerkt op basis van persoonlijke beoordelingen en observaties.
Voor wie?
De test kan uitgevoerd worden door alle gezonde personen vanaf 18 jaar. Zoals reeds aangegeven is het nadeel van deze testoptie dat zwaardere personen met een zwak uithoudingsvermogen deze test moeilijk kunnen ondergaan.
Testrapport?
Op basis van de inspanningstest wordt een fitheidsprofiel samengesteld en een bewegingsadvies geformuleerd. De beoordeling van de testresultaten is gebaseerd op een objectieve (kwantitatieve) vaststelling van de (relatieve) drempelbelastbaarheid.
De relatieve belastbaarheid wordt uitgezet op een visuele schaal (SportMed fitheidladder met 7 niveaus) waarbij de referentiewaarden (fitheidniveaus) gerelateerd worden met geslacht en leeftijd. Deze schaal maakt het mogelijk de testresultaten van eenzelfde persoon met elkaar op eenvoudige manier te vergelijken (visueel dmv de fitheidniveaus en kwantitatief door de (relatieve) drempelbelastbaarheid).
Benodigdheden?
Bij voorkeur wordt de test echter afgelegd in sportkledij: korte broek, t-shirt, (goede) loopschoenen, handdoek. Gemiddeld is de lengte van de inspanningsproef tussen de 15 en 30 minuten.
Leuke Tip?
Bij de test ontvangt u een persoonlijk beweegprogramma !
U kan uw doelen kenbaar maken aan uw sportraadgever zodat een FIT-plan wordt opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met 3 parameters:
- Frequentie= het aantal malen dat u per week dient te bewegen/lopen om te “verbeteren”
- Intensiteit = het bewegen binnen een gezonde, verantwoorde en aangename hartslagzone
- Tijdsduur = de duurtijd van uw training(en)
Een goede opbouw van de training waarbij het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en de kans op blessures zo klein mogelijk wordt gehouden kan hiermede worden gegarandeerd.
|